tunminos

Post Reply
User avatar
zobi la mouche
Posts: 77
Joined: Mon Jan 30, 2017 1:30 pm

tunminos

Post by zobi la mouche » Mon Aug 06, 2018 4:23 pm

de warme zomeravond is al goed voelbaar
het groepje jonge kumpania zat samen rond het kampvuur te zingen en muziek te maken ,
er werden pharamisthas verteld , en lekker gegeten en gezongen .
de oudste baba naar een van haar zonen , die kwam met een emmer en doofde het vuur ,
met het vuur dat doofde werd ook de stemming stiller …..
met enkel de gloed van dat hoopje smeulende kolen in haar gezicht sprak de vrouw de jongeren toe , dit was geen verhaal meer , het werd tijd dat ze volwassen werden .

vanuit de verte kwam hij nader, een schim , een bak bier en een slof sigaretten onder zen armen , vergezeld door een hond .
enkele van de mannen en vrouwen kwamen ook uit hun vardo's . de oude vrouw knikte naar een oude man die werd met zen rolstoel vooruitgeschoven werd .
langzaam kwam de schim dichter , kaarsen werden gedoofd en vrouwen bedekten hun nek met een sjaal , de oude man en de schim stonden op een 20 meter van het groepje en staarden elkaar aan.

de stilte

plots zag je de tanden van de schim , een glimlach hij hing op één knie zitten , en omhelsde de oude man .
de baba zei tegen de kinderen , een blij weerzien van een peter en zen petekind ……
samen kwamen ze dichter . de schim duwde de oude man zen stoel vooruit .

de schim was duidelijk een van de rom , met een bleker vel , hij zag er goedlachs uit maar had iets vreemds over hem hij stapte in het midden van de cirkel , zette de bak bier voor onze voeten en smeet in ieder hoek enkele sigaretten pakken .
de baba haf een afkeurende blik naar hem

hij zag ze , keek ze met zijn donkere ogen goed aan , hij herkende de ogen van de moeders , de streken van de vaders , de lippen van de oma’s , de oren en neuzen van de nonkels …..

de baba sprak hun toe , over hun geschiedenis , over hoe ze de informatie van generaties lang doorgeven en hoe ze van verschillende soorten onder één familie samen leven .
het werd tijd voor een kennismaking

en alzo verteld de schim , over vroeger , over hoe ze vluchten in rusland , over hoe ze in spangje paarden kweekten en trainden voor de oorlog , hoe ze hielpen mensen te vluchten , de duits ontweken en elkaar hielpen , hij vertelde over de straffe stoten van hun vaders en moeder en grootouders ouders .

de jongeren keken en luisterden met verstomming , ze hadden al geruchten gehoord over hen , maar nu wisten ze dat een van hen ook bij hun was ; meer nog dat hij een hoeder was voor hen ,

de vrouwen deden teken dat het te laat werd ,en zo kwam de les ten einde , samen met zen goede vriendin hing hij nog wat vertrekken langs , oude gekenden terug zien , en ze soms wat hulp of kracht geven
, de ene oude man had zelf nog een foto in zen wagen hangen van elmira , die moest al zeker 70 jaar oud zijn , en ze haalden samen herinneringen boven over hoe ze danste en optrad en hoe charmant hij haar wel niet vond ……die traan sprak meer dan zen woorden konden

de baba keek hem aan ze begrepen beiden goed hoe het aanvoelde , ………….

(baba een oude vrouw die veel respect geniet )
(kumpania is een groep verbonden zigeuners die samen rijst niet noodzakelijk één familie )
(pharamitsa zigeuner verhaal)
(vardo woonwagen of camper)
met de meest hoogachting

Zobi La Mouche

ancilai voor de Ravnos clan
erkend en gekend als vulgair in de Camarilla
onder het protectariaat van de Clan Toreador
vriend van Clan nosferatu

Post Reply